ISU BERAS PERANG - penyeleasaian
Anyway I modified an Arabic dish to suit my wants. I always do this ,tak boleh nak bergantung harap pada resipi orang . Resipi ni sangat berkesan in camouflaging the so-called rasa hamis of the brown rice...cuba yer.(ps : saya bukan +chef wan so pls bear with me :)
Ayam |
se-ekor ayam dibelah dua
sebiji bawang kuning didadu halus
4biji tomato di cincang
lada hitam ditumbuk halus
JiaHor seasoming
garam
buah pelaga (optional)
2cawan nasi
Sedikit minyak kelapa untuk menemis
Cara :
tumis bawang hingga naik bau.
masukkan tomato & kacau sampai tomato jadi mushy. Masukkan lada hitam & garam.kecilkan api,
nasi |
masukkan 4 cawan air & teruskan memasak di atas api yang serdang.
Bila ayam dah separuh masak keluarkan dan susun di atas bekas dan masukkan dalam oven suhu '180 darjah.
masukkan beras di dalam air rebusan tadi & tanak seperti biasa.
Salad |
The salad.
campurkan sayuran pilihan anda.
saya suka enhance the overall flavour with a dash of lemon juice, zest,cili api,olive oil & daun ketumbar......mmmm
serves :5 hungry adults.
Bon Appettit <3
sedappnye.. tp bnyk nye prosessss
BalasPadambest kalau ade org masak n jempot makan kan? :D *mode tatau malu lgsg*