Badan anda berasid (acidic) kah?

Rabu 29hb.Januari, 2014   10.09am.
Bismillah
    Thanks +Irna Izura  for your question on acidic body. Kerapkali kita guna istilah 'acidic body' dalam our product presentation maupun dalam aktiviti tindakan susulan yang kita lakukan kepada pengguna kita kann..... Betul jugak, tak terpikir pulak apa ke bende maksudnya yang tepat . As far as we know, bila orang tu selalu ngantuk,cepat marah, kelisa, lembap, tak bermaya, rambut kasar, muka kusam, kuku reput,cepat penat , selalu selsema, selalu batuk, cepat demam bagai......makanya badan dia berasid lah tu.. Berasid macamana pulak, adake badan dia dipenuhi dengan asid semata2 ? asid urik pernah juga dengar, ni asid apa ye? hmmmmmm , syabas +Irna Izura kerana berani bertanya. ....semoga menafaatkan ramai.
Bila badan seseorang tu bersifat 'acidic' , maknanya dia punya pH tak seimbang. What is pH pulak? alahai.....Secara ringkas, pH ialah skala nisbah asid-alkalin dalam badan kita. Bacaan yang ideal ialah 7, kalau kurang dari 7, tulah acidic body ( yes kurang dari 7), maknanya badan digelar berasid dan tak imbang,  terus ia akan berkerja keras untuk menyeimbang suasana dan lebih cendrung kearah jatuh sakit.
    Hatta, keasidan badan memainkan watak penting dalam menentukan status-sihat kita .Namun the good news is , neraca asid-alkalin ni mudah di bega2. Dengan merobah-suai jadual pemakanan kita dengan langkah2 ringkas , laras pH dapat diperbaikki dalam tempuh beberapa jam sahaja.
So, dari mana puncanya keasidan badan ni ya?  Pertama2nya gaya-pemakaanan kita umumnya memang menjengkilkan (maaf kasar bahasa sikit) .Diantara makanan 'ruji 'beracun yang menyebabkan acidity dan yang dah sebati dalam menu-wajib harian kita ialah :
  • tepung gandum
  • gula halus
  • ubat2an
  • daging/ayam suntik
  • makanan laut
  • air gas, sirap, kordial, teh ,  kopi
Fyi, sesuatu makanan di kategorikan berasid atau berakali bergantung kepada kesan dan hasilnya selepas ia di cernakan. Yang di silappaham ramai ialah makanan/minuman yang berasa asidik tu pastinya mencetuskan acidity didalam badan. Namun, selalunya tak begitu. Contohnya limau dan tomato rasanya berasid, tapi buah2an tersebut mencetuskan alkalinity ( alkali-forming)  setelah di hadamkan.
Selain dari simtom2 yang disebut diatas, kadangkala acidity boleh menyebabkan
  • keletihan amat
  • pening kepala
  • jerawat
  • murung 
  • kulit kering
  • gusi yang sensitif, 
  • gigi longgar
  • ulser mulut
  • kekejangan
  • mood swings 
  • masaalah penghadaman
  • diabetes
  • osteoporosis
  • barah
Macamana nak kurangkan keasidan dalam badan?
Senang je....elakkan senarai diatas dan banyakkan makan yang beralkali ( ingat ye, maksudnya makanan yang akan menghasilkan keadaan beralkali setelah di cerna oleh badan). Antaranya ialah:
  • ubi kentang ( non-GMO)
  • Sayur2an 
  • susu ( raw & organik)
  • badam, brazil nuts dan kekacang
  • pisang
  • avocado
  • minyak2 cold-pressed
  • cendawan reishi, shitake
Minum air untuk melarutkan acidity. Minum 3 liter air sehari, kerana air ber-pH 7. Tambahkan a dash of lemon kedalam air minuman anda untuk dapatkan air yang bersifat alkali ( ye lemon dapat mengalkalikan badan, sungguhpun ia terdiri dari asid nitrik). Boleh juga tambahkan dengan apple cider vinegar ,yang mana berupaya  menciptakan alkalinity walaupun ia adalah asid( asetik)... Selain air, amalkan jus buah2an , tembikai is an excellent alkaline-forming fruit, setaraf dengan lemon. Begitu juga nenas. Teh2 herba seperti green tea, and of course our Luchun Tea are alkaline-forming beverages yang boleh bantu kita capai matlamat ph7. 

Air Limau ; Satu sumber yang alkali-forming

*** for more detailed listing of acidic /alkaline foods please click here.

*** Drink more water***





Ulasan

Catatan Popular