Bismillah .
Dah selalu benar orang2 tanya kenapa Lingzhi Shuanghor mahal daripada Lingzhi lain2 yang ada dipasaran , apa kelebihanya dan macam2 lagi . Kebelakangan ni ada seorang hamba Allah ni yang menghidap penyakit
"muscular dystrophy" tak henti2 tanya tentang cendawan ajaib ni . Dia ni mulanya tanya soalan yang simple mengenai Lingzhi secara 'am beberapa bulan lepas . Dah sakit selama empat belas tahun dan sekarang ni pakai kerusi roda , pada umur tiga-puluh lima tahun . Beliau bukan orang tempatan dan tak tinggal disini pun , nun jauh di Pakistan . Eversince then perbincangan dah melarat sampai ke topik2 yang berkait seperti
auto-immune disorder , immunity dan yang terbaru ni Lingzhi DXN . Dalam dia mencari2 Lingzhi dinegaranya , rupanya dia terjumpa dengan orang DXN disana. Sikitlah punya excited dah jumpa cendawan ajaib ni (made in Malaysia) didalam bandarnya sendiri , terjawablah persoalanya macamana nak beli dari saya yang duduk di Malaysia . Alhamdulillah , rasa lega untuknya sebab dah berbulan2 dia nak cuba sangat . Ingatkan dah okaylah sebab yang dicari2 dah ada depan mata . Rupanya belum.! Dia tanya kenapa Lingzhi Shuanghor lebih mahal , dan mana satu lebih superior . Bab nak jawab soalan membanding2 ni yang agak tak berapa enak nak jawab ... Dia insisted , dan bila katanya dia nak tau demi untuk kesihatan badan dia bla bla bla ....Saya mulanya memilih untuk berkongsi sebab musabab dari diri saya sendiri sahaja , walaupun nampak kecik namun amat penting bagi saya.
Pertama sekali , saya tidak membuat sesuatu pilihan berdasarkan kemurahanya mahupun mengikut sentimen bangsa . Pada saya memandangkan produk yang saya nak sebarkan ni bakal masuk kedalam perut orang , saya harus pastikan ia seselamat yang mungkin . Personally , kriteria yang saya suka guna untuk keselamatan ialah wanita hamil .......maknanya jika sesuatu produk tu adalah selamat dimakan oleh wanita hamil , cukuplah syarat bagi saya . Sehingga kini saya tak jumpa lagi lingzi selain Lingzhi Shuanghor yang boleh dimakan tanpa was was keselamtanya , hatta wanita hamil dan bayi pun boleh mengambilnya tanpa risiko .
|
Jia Hor Lingzhi
|
|
Yungkien Ganoderma |
|
Yungkien Ganoderma 2 |
Jom kita intai dari sudut fakta-fakta pulak . Pemprosesan lingzhi (reishi / ganoderma) Shuanghor adalah kaedah '
double-boiling' yang melibatkan suhu amat tinggi untuk membolehkan komponen2 utamanya seperti
triterpenoids diguns oleh badan . Kaedah double boiling ni adalah satu proses yang tinggi-kos diman ia memerlukan teknologi canggih .
Dan yang lebih menarik ialah
Yungkien Ganoderma dianugerahkan dengan
Akreditasi Akta Makanan Kesihatan oleh negara Taiwan untuk penyelarasan imuniti dan juga untuk penjagaan kesihatan hati .
|
SIJIL AKREDITASI MAKANAN KESIHATAN
Yung Kien Ganoderma mendapat
Akreditasi Makanan Kesihatan #A00003, pengiktirafan ini adalah sah dari
24hb Julai 2010 sehingga 24hb Julai 2020. Keberkesanannya terhadap
kesihatan ialah seperti berikut:
-
Mengikut keputusan kajian ke atas binatang dan ujian di luar badan:
1. Dapat mempergiatkan penghasilan antibodi. 2. Dapat mempergiatkan kuasa penambahan sel-sel imuniti. 3. Dapat menyelaraskan fungsi sel-T. 4. Dapat mengaktifkan sel pembunuh semula jadi. 5. Dapat mempergiatkan keaktifan fagosit.
-
Mengikut keputusan kajian ke atas
binatang, ia berkesan untuk merawat kecederaan limpa dan hati tikus yang
disebabkan oleh Karbon Tetraklorida:
1. Dapat menurunkan serum GOT dan GPT. 2. Dapat menambahkan kandungan protein dalam hati.
|
Ulasan
Catat Ulasan