Lingzhi Bukan Sebarang Lingzhi .

Bismillah .

Dah selalu benar orang2 tanya kenapa Lingzhi Shuanghor mahal daripada Lingzhi lain2 yang ada dipasaran , apa kelebihanya dan macam2 lagi  . Kebelakangan ni ada seorang hamba Allah ni yang menghidap penyakit "muscular dystrophy"  tak henti2 tanya tentang cendawan ajaib ni . Dia ni mulanya tanya soalan yang simple mengenai Lingzhi secara 'am beberapa bulan lepas .  Dah sakit selama empat belas tahun dan sekarang ni pakai kerusi roda , pada umur tiga-puluh lima tahun . Beliau bukan orang tempatan dan tak tinggal disini pun , nun jauh di Pakistan . Eversince then perbincangan dah melarat sampai ke topik2 yang berkait seperti auto-immune disorder , immunity  dan yang terbaru ni Lingzhi DXN . Dalam dia mencari2 Lingzhi dinegaranya , rupanya dia terjumpa dengan orang DXN disana. Sikitlah punya excited dah jumpa cendawan ajaib ni (made in Malaysia) didalam bandarnya sendiri , terjawablah persoalanya macamana nak beli dari saya yang duduk di Malaysia . Alhamdulillah , rasa lega untuknya sebab dah berbulan2 dia nak cuba sangat . Ingatkan dah okaylah sebab yang dicari2 dah ada depan mata . Rupanya belum.! Dia tanya kenapa Lingzhi Shuanghor lebih mahal , dan mana satu lebih superior . Bab nak jawab soalan membanding2 ni yang agak tak berapa enak nak jawab ... Dia insisted , dan bila katanya dia nak tau demi untuk kesihatan badan dia bla bla bla ....Saya mulanya memilih untuk berkongsi sebab musabab dari diri saya sendiri sahaja , walaupun nampak kecik namun amat penting bagi saya. 

Pertama sekali , saya tidak membuat sesuatu pilihan berdasarkan kemurahanya mahupun mengikut sentimen bangsa . Pada saya memandangkan produk yang saya nak sebarkan ni bakal masuk kedalam perut orang , saya harus pastikan ia seselamat yang mungkin . Personally , kriteria yang saya suka guna untuk keselamatan ialah wanita hamil .......maknanya jika sesuatu produk tu adalah selamat dimakan oleh wanita hamil , cukuplah syarat bagi saya . Sehingga kini saya tak jumpa lagi lingzi selain Lingzhi Shuanghor yang boleh dimakan tanpa was was keselamtanya , hatta wanita hamil dan bayi pun boleh mengambilnya tanpa risiko .


 Jia Hor Lingzhi


Yungkien Ganoderma
Yungkien Ganoderma 2
Jom kita intai dari sudut fakta-fakta pulak . Pemprosesan lingzhi (reishi / ganoderma) Shuanghor adalah kaedah ' double-boiling' yang melibatkan suhu amat tinggi untuk membolehkan komponen2 utamanya seperti triterpenoids diguns oleh badan .  Kaedah double boiling ni adalah satu proses yang tinggi-kos diman ia memerlukan teknologi canggih .

Dan yang lebih menarik ialah Yungkien Ganoderma  dianugerahkan dengan Akreditasi Akta Makanan Kesihatan oleh negara Taiwan untuk penyelarasan imuniti dan juga untuk penjagaan kesihatan hati .


SIJIL AKREDITASI MAKANAN KESIHATAN


Yung Kien Ganoderma mendapat Akreditasi Makanan Kesihatan #A00003, pengiktirafan ini adalah sah dari 24hb Julai 2010 sehingga 24hb Julai 2020. Keberkesanannya terhadap kesihatan ialah seperti berikut:
  1. Mengikut keputusan kajian ke atas binatang dan ujian di luar badan:
    1. Dapat mempergiatkan penghasilan antibodi.
    2. Dapat mempergiatkan kuasa penambahan sel-sel imuniti.
    3. Dapat menyelaraskan fungsi sel-T.
    4. Dapat mengaktifkan sel pembunuh semula jadi.
    5. Dapat mempergiatkan keaktifan fagosit.

  2. Mengikut keputusan kajian ke atas binatang, ia berkesan untuk merawat kecederaan limpa dan hati tikus yang disebabkan oleh Karbon Tetraklorida:
    1. Dapat menurunkan serum GOT dan GPT.
    2. Dapat menambahkan kandungan protein dalam hati.




Ulasan

Catatan Popular